Řezání ovocných stromků

0
238

Sebelepší teoretické znalosti o zásadách, principech a pěstitelských zásazích při tvarování dřevin nejsou mnoho platné, jestliže nemáme k dispozici příslušné pomůcky a nenaučíme-li se s nimi vhodným způsobem zacházet. Kvalitní, dobře naostřené nářadí z prvotřídní oceli je jedním z předpokladů precizní práce při řezu ovocných stromů.

Zahradnické nože
K odřezávání výhonů a slabších větví u mladších stromků se používají speciální zahradnické nože, především ostré žabky. Vyrábí se několik typů zahradnických žabek. Kvalitní velké žabky od různých výrobců se silně zahnutou čepelí se zpravidla dědí nebo je dostanete pouze ve specializovaných obchodech. Jako jeden z mála zahradnických nožů se brousí z obou stran (proto ji mohou úspěšně používat praváci i leváci) a slouží k odřezávání silných čípků (odtud také název čípkovací) nebo k zahlazování řezných ran po pilce. Střední a malé typy žabek s mírněji zahnutou, někdy i takřka s rovnou čepelí se brousí nejčastěji z jedné strany (výjimečně z obou) a využíváme je především k řezu stromků v prvních letech po výsadbě.

Nůžky
Nejčastější nářadí ovocnáře při řezu představují kvalitní, v ideálním případě dvousečné zahradnické nůžky. Jsou praktické, nebezpečí poranění pří práci je ve srovnání s noži i u začínajících pěstitelů minimální. Přesto se v posledních letech volí určitý kompromis mezi jednosečnými a dvousečnými nůžkami. Ostří nože při řezu se pohybuje těsně proti speciálně upravené pomocné části, takže výhon či větev se odstřihnou, aniž by pletivo dřeva příliš „mačkaly“. Jde o tzv. typ nůžek „stříhacích“, na rozdíl od těch, jejichž ostří se po přestřižení výhonu „opře“ o rovnou plochu nebo mělký výřez v opěrné části nůžek.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno