Cibule jako přírodní léčivo

0
23

Generace před námi
Se mnohdy musely spokojit s tím, co dala zahrada nebo příroda, alespoň co se léčby běžných nemocí týče. Cibule a česnek hrály i v tomto směru velmi důležitou roli, protože ve velkém likvidovaly nezvané mikroorganismy. Na trhu dnes seženeme mnoho atraktivních odrůd, které se liší barvou, chutí a samozřejmě také použitím v praxi.

Není nic snazšího
Než si cibuli vypěstovat na vlastní zahradě. Dokonce se u této plodiny můžeme stát stoprocentním samozásobitelem a svazky této cibuloviny obdarovat své blízké. Stačí cibulce sazečce věnovat několik záhonů na pozemku. Její pěstování se opravdu vyplatí. Vždyť se koneckonců jedná o základ naprosté většiny masitých i zeleninových jídel, kterým dodává ten správný říz.

Léčivé vlastnosti

Cibuli ne nadarmo nazýváme přírodním antibiotikem. Málokdo ovšem ví, že je bohatá především na vitamin C, který by zde jen málokdo hledal. Z minerálních látek stojí za zmínku především vápník, sodík, fosfor, draslík a železo. Snižuje hladinu cukru v krvi, likviduje střevní parazity, má všeobecně blahodárné účinky na trávicí soustavu, snižuje krevní tlak a dokonce i uklidňuje naše tělo. Je taktéž oblíbená v oblasti přírodní léčby cest dýchacích. Léčivé vlastnosti jsou ovšem zachovány pouze u cibule čerstvé, tepelnou úpravou se většina blahodárných látek ničí. V přírodní léčbě se můžete setkat také s použitím zevním, a to v podobě léku na hmyzí bodnutí a obkladu na špatně se hojící a hnisavé rány. Už jen samotné výpary cibule ničí choroboplodné zárodky, údajně je tedy dobrou prevenci nechávat na talíři nakrájenou cibuli v místnosti, a to zejména v době, kdy se běžně vyskytují chřipkové epidemie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno